Satser internasjonalt – fra Molde

Vet du hvor maten du spiser kommer fra? I et globalt marked er det å vite opprinnelsen til matvarer stadig viktigere, og leverandørene som kan bevise sin historie har et fortrinn. Der kommer Orivo med sine kjemiske fingeravtrykk inn.

– Origin, eller opprinnelse, er kjernen i det vi driver med. Orivo står egentlig for Origin verification of Omega 3. Markedet for Omega 3 var starten for oss, men teknologien kan brukes til andre matvarer som f. eks vin og matolje, og markedet er internasjonalt, sier daglig leder i Orivo, Svein Erik Haugmo.

Spinoff fra Kystlab

Orivo er en spinoff fra Kystlab, der Haugmo var daglig leder. Det begynte med en ide der i 2011. Prosjektet ble eget selskap, og Haugmo ble med over.

– Jeg har alltid hatt en gründer i magen, og en mulighet til å skape noe selv trigget meg veldig. I 2013/2014 ble det bestemt at Orivo skulle bli et eget selskap, og i januar 2014 gikk startskuddet.

De fem siste årene har Orivo skapt ny teknologi for 18 millioner kroner, og er på vei til å kommersialisere.

Skalerbart

Blant annet har Orivo bygd opp en omfangsrik såkalt referansedatabase, og utifra den bygger de ulike teknologier.

– Vi lager kjemiske fingeravtrykk av ulike ingredienser, og da er referansedatabasen sentral. Basert på testing av selve produktet kan vi sammenligne innholdet med fingeravtrykk i referansedatabasen vår, og dermed bekrefte opprinnelsen til varen. Ved at vi tar jevnlige prøver fra alle produksjonsmatcher gjennom året, kan kunden skaffe seg opprinnelsesbeviset. I tillegg til å teste tilsendt materiale utfører vi tilfeldige tester gjennom året. Kunden vet ikke når vi gjør de testerne – vi driver med en slags mystery shopping, eller rettere sagt mystery testing, forklarer Haugmo.

ProtoMore med gründerkveld

Hadde det ikke vært for en gründerkveld hos ProtoMore på vårparten i 2014 kunne det hele sett annerledes ut for Orivo.

– Jeg hadde møtt opp for å høre på Børge Gjeldvik i Axess og hans gründerreise. Der var også Erik Fuglset, som i dag er partner i Orivo. Utpå kvelden var det en «speeddating», men da var Erik gått. Jeg traff imidlertid Roger Sporsheim, som i dag er vår styreleder, og han mente jeg burde møte Erik. Vi traff hverandre til en lunsj, og enda en lunsj. Slik utviklet det seg, og i november 2014 var han ansatt og partner, sier Haugmo, som beskriver Erik Fuglset som en «smarting med doktorgrad».

ProtoMore Invest avgjørende

Selskapet fikk imidlertid en tøff start, og allerede i slutten av desember var kassa tom for penger.

– Vi var på dypt vann i 2015. Heldigvis fikk vi med oss ProtoMore som en av investorene, og da kom andre investorer også inn. Det var helt avgjørende at ProtoMore og Finn Amundsen hadde trua på oss, mener Haugmo.

Finn Amundsen i ProtoMore forteller at Orivo kunne hake av for mange gode argumenter i ProtoMore Invests investeringsstrategi.

Du kan lese mer om samarbeidet mellom ORIVO og ProtoMore Invest her

Kontakt

Finn Amundsen

Finn Amundsen

Daglig leder
982 45 441fa@protomore.noLinkedIn-profil
Jørn Heggertveit

Jørn Heggertveit

Leder Nytt Næringsliv
920 61 690jh@protomore.noLinkedIn-profil

Hva skjer

No items found.

Få nyheter fra ProtoMore

Tusen takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!
Beklager. Noe gikk galt ved innsendelsen. Vennligst prøv igjen.