Vil lære av feilene til andre ledere

I vår lille organisasjon er det ekstremt viktig å unngå feil som leder. Vi har lite ledererfaring og trenger mer input og erfaringsutveksling med andre ledere, sier Marcus Andreasson i Stiftelsen JoinUs. Marcus er med på lederprogrammet til Protomore sammen med kompis og medgründer Knut Olav Rindarøy.

– Vi ønsker at JoinUs skal vokse og vi vil ansette flere. Da trengs det tydelig og bevisst ledelse. Selv har vi for lite ledererfaring, og trenger input. På lederprogrammet har vi fått masse faglig kunnskap å bygge videre på, og sparret med andre ledere som har ulik erfaring. Det å høre hvilke gode og dårlige valg de har tatt er utrolig lærerikt for oss. Vi tar med oss gode tips til å unngå de samme feilene, forteller Marcus,

Sammen med Knut Olav startet han Stiftelsen JoinUs i 2021, hvor de jobber for inkludering og innenforskap gjennom å tilby lavterskelaktiviteter for barn og ungdom.

Knut Olav Rindarøy og Marcus Andreasson i Stiftelsen JoinUs

Perfekt kurs for ledere i mindre bedrifter

Ifølge programansvarlig Jørn Heggertveit, leder Nytt Næringsliv i Protomore, er lederprogrammet perfekt for bedrifter som JoinUs.

– Kurset er veldig godt egnet for ledere i mindre bedrifter som enten er i oppstartsfasen eller som ønsker å vokse, forteller Jørn.  

– Protomore fokuserer mye på innovasjon, utvikling og forretningsmodeller. Og det er viktig. Men det mange ikke tenker over er at det ofte er ledelsen som begrenser bedrifta si evne til å vokse. Det handler ikke nødvendigvis bare om forretningsmodell. Du som leder må ha evne, vilje og energi. Men det kommer til et punkt der du ansetter folk og må prioritere ressurser, og dette blir fort krevende. I små bedrifter må du ikle deg mange roller og det kreves enda mer fra lederen for å få det beste ut av de ansatte, sier Jørn.

Nye impulser

–Programmet har gjort at jeg har utviklet meg selv som leder, forteller daglig leder i Midsund Industriservice, Ole Ståle Sandnes, som også er med i lederprogrammet. Ole Ståle startet eget selskap sammen med tidligere kolleger og kompiser da Midsund Industriservice ble stiftet i 2020. Fram til da hadde han hatt ulike lederposisjoner, men aldri vært daglig leder eller drevet egen bedrift.

Ole Ståle Sandnes, Misund Industriservice

– Jeg kjenner godt til Protomore fra oppstarten da de var en god sparringspartner for oss, og meldte meg på programmet fordi jeg trengte påfyll. Nå har jeg fått bearbeidet mange tanker, fått nye impulser og sparret med andre. Det er sunt for alle som har vært ledere en stund også.

Øke bevisstheten rundt lederrollen

Og akkurat det varmer kursleder Bengt Heggertveit sitt bankende lederhjerte.

– Det viktigste målet med programmet er at deltagerne skal få et mer bevisst forhold til ledelse som fag. De er ledere i selskap som vokser raskt og da er ledelse ekstremt viktig. Mange ender opp som ledere litt tilfeldig, da er det enda viktigere med påfyll og utvikling av en verktøykasse. Det er umulig å lage en fullstendig verktøykasse på fem måneder, men vi vil gi et innblikk i de viktigste områdene og gi dem kunnskap og lyst til å finne ut mer, sier Bengt.

Ballkasting

Diskusjon og refleksjon er ifølge Bengt et viktig grep i programmet for å øke bevisstheten. Dagene starter alltid opp med en innsjekk; hva har skjedd siden sist med tanke på ledelse, og en utsjekk over hva deltakerne tar med seg hjem.

– Erfaringsutvekslinga er gull verdt, det å sparre med andre og høre hva andre gjør. Vi kaster mye ball frem og tilbake, deler inspirasjon og artikler. Og det er så bra. I det du begynner å reflektere over lederrollen, vil du vokse og bli tryggere, mener Bengt.

Situasjonsbestemt ledelse

Til dere som er ute etter en fasit for hvordan du skal bli en bedre leder; sorry Det er ikke én måte å løse lederrollen på, ifølge Bengt. Det finnes ingen fasit. Alle situasjoner og alle mennesker krever forskjellige tilnærminger. Og det har JoinUs skjønt.

– Det viktigste vi har lært er at ulike situasjoner krever ulike lederstiler. Som leder må du kommunisere ulikt til ulike personer. Det er mange som tror at det å lede skal gjøres på én spesiell måte, men du møter ulike personer og du må være den lederen den ansatte trenger. Dette må forme deg som leder, forteller Knut Olav Rindarøy engasjert.

Bengt poengterer også at det er viktig å ikke tenke på lederrollen som noe skummelt. Senk skuldrene og pust med magen.

– Du må ikke være redd for å gjøre feil! Ledere er også mennesker. Det er måten du løser det på og ror deg inn igjen på som avgjør. Du må tørre å by på deg selv, og ikke minst innrømme at du ikke er perfekt.

Kontakt

Jørn Heggertveit

Jørn Heggertveit

Leder Nytt Næringsliv
920 61 690jh@protomore.noLinkedIn-profil
Maria Bakke Roaldset

Maria Bakke Roaldset

Community Manager
I permisjon
LinkedIn-profil

Hva skjer

No items found.

Relaterte nyheter

No items found.

Få nyheter fra ProtoMore

Tusen takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!
Beklager. Noe gikk galt ved innsendelsen. Vennligst prøv igjen.