«Ny bank – samme folka.» Med dette som utgangspunkt har Tinde Sparebank, i samarbeid med ProtoMore, jobbet med å bygge en felles kultur etter fusjonen - med menneskene i sentrum for å nå strategiske mål.
Når to banker blir én, er det ikke bare systemer og rutiner som skal samkjøres. Ansatte, den viktigste ressursen, og kulturen menneskene imellom, må også tas i betrakting. Kultur kan være både et konkurransefortrinn og ulempe, og forskning viser at organisasjonskultur er et viktig strategisk virkemiddel for å nå mål.
Som en del av fusjonsprosessen mellom Romsdalsbanken og Sunndal Sparebank til Tinde Sparebank, valgte ledelsen i den fusjonerende banken derfor å sette organisasjonskultur øverst på agendaen, og med ProtoMore som prosessleder har banken gjennomført en grundig og inkluderende prosess med å utvikle ønsket organisasjonskultur det siste halvåret.
Fusjonen ble formelt gjennomført 2. juni, men arbeidet med å bygge en felles kultur startet allerede i februar. ProtoMores Sjur Vindal og Ragna Brenne Bjerkeset har ledet prosessen, som har bestått av både kartlegging og fysiske arbeidsøkter med både ledere og alle bankansatte. Målet har vært å skape en felles forståelse for hva slags kultur Tinde ønsker å stå for, og hvordan den skal leves i praksis.
Prosessen startet med en kulturkartlegging i de to opprinnelige bankene. Med utgangspunkt i dette fikk man opp fakta om likheter og ulikheter i de to selskapene, før fusjonsprosessen. Organisasjonen ble også spurt om hvilke muligheter ansatte så for seg ved sammenslåing, og hvor utfordringene antas å ligge.
Svarene dannet grunnlaget for samlingene som fulgte, og i mars ble Tinde Sparebank lansert under en fellessamling i Ålesund, der alle ansatte fra begge bankene deltok. Her ble det lagt vekt på å skape forståelse og respekt for hverandres kultur, og på å identifisere mulige felles trekk og verdier.
Ledere har en viktig rolle som kulturelle arkitekter, spesielt i endringsprosesser som denne. I mai ble det derfor gjennomført to ledersamlinger hos ProtoMore. Her sto lederrollen som kulturell arkitekt i fokus, og det ble jobbet med psykologisk trygghet, teamutvikling og konkrete tiltak for å bygge ønsket kultur. Lederne fikk også innblikk i verktøy for å jobbe med ønsket kultur i selskapet.
De ansatte - folka i organisasjonen, er den fusjonerte bankens viktigste ressurs. Banken samlet derfor hele personalet i juni, fordelt på 3 ulike halvdagsøkter. I tverrfaglig, sammensatte grupper jobbet de med innspill og beskrivelser av «Hvordan skal Tinde – kulturen se ut, hva skal prege oss og hvorfor skal vi lykkes». Kjerneverdiene i selskapet og beskrivelser har ingen verdi hvis de ikke blir omsatt, derfor ble det også jobbet med å skissere tiltak for å utvikle ønsket kultur. Tiltakene skal sikre at kulturen ikke bare blir fine ord, men faktisk praktiseres i hverdagen. Med et felles verdigrunnlag og en felles kultur i ryggen, vil Tinde Sparebank være godt rustet til å møte fremtiden – som én bank, med samme folka.
"Vi takker så mye for god hjelp i vår kulturutviklingsprosess. For oss er medarbeiderne i banken vår viktigste ressurs, og fokuset på felles kultur og forståelse av hva det vil si å være en Tinde-ansatt har fått høy prioritet hos oss i oppstarten, der to banker har blitt til en."
"Med en felles og hensiktsmessig Tinde-kultur som utgangspunkt får vi det fint på jobb, og kan levere det aller beste produktet til kundene våre."